Įspūdingas vonios kambarys: idėjos

Baldai voniaiJeigu norite, kad jūsų vonios baldai ir vonios kambarys nebūtų tik buitinė vieta, kur jūs nusiprausiate, atliekate gamtinius reikalus, ir susišukuojate, galima pasirūpinti, kad tai iš tiesų būtų išskirtinio interjero vieta. Šiais laikais tokie išskirtinio interjero kaip Domus galerija baldų salonai siūlo tikrai ypatingus, dėmesio vertus baldus, kurie vonią privers spindėti. Štai keletas įdomių baldų voniai sprendimų.

Skalbinių dėžė

Tikriausiai pritarsite, kad skalbinių dėžės yra vonios baldai. Tačiau kažkodėl, kai planuojame vonios interjerą, pamirštame, kaip šis baldas apskritai atrodys. Atrodo, tai taip pat nereikšminga, kaip ir koks tualetinis popierius kabos pas jus vonioje. Bet iš tiesų juk skalbinių dėžė gali būti be galo ryški, turėti savo išskirtinumą, idealiai įsilieti į vonios interjerą arba net tapti jo pagrindiniu akcentu. Štai, pavyzdžiui, CROMWELL skalbinių dėžė spinduliuoja klasika ir senove, kartu tvarka ir švara. Ji atrodo kaip antikvarinė daili komoda, tačiau iš tiesų ji yra visai kas kita – skalbinių dėžė. Puikus pakeliamas dangtis viršuje leidžia ja naudotis be jokių sunkumų, ir kiekvienas galime pritarti, kad tokia dėže naudotis yra daugiau negu malonu. Taigi, kodėl gi ja nepasinaudojus? Panašių ir tokių dėžių ieškokite Domus galerija baldų salonuose.

Ypatinga plautuvė

Toliau skaityti „Įspūdingas vonios kambarys: idėjos”

Stogo dengėjai rizikuoja ne tik nuristi

Jeigu sena stogo danga prarado formą, veikiausiai norėsite pakeisti tą dangą. Tuomet ieškosite stogdengio. Visi visada pažįsta vieną ar kitą stogdengį, su kurio pagalba galima susitvarkyti net ir labiausiai kiaurą stogą, o ir uždengti visiškai naują namą. Tačiau stogdengio darbas sunkus, ir stogdengys gali savo darbą atlikti, o rizikų turėti daugiau negu įsivaizduojate.

Rizika, kad nukris

Dangos stogamsViena iš akivaizdžiausių rizikų dirbant ant stogo – kad nukrisi. Nors stogdengių nukrenta ir nedaug, tačiau kone kiekvienas, dirbantis šį darbą visą gyvenimą, paliudytų, kad nors kartą yra nukritęs kad ir iš nedidelio aukščio. Nukristi galima, kai būna slidus paviršius ir batai ne visai pritaikyti. Taip pat tada, kai būna šlapia. Jeigu dirbama per karščius, gali saulė taip užkepinti galvą, kad staiga aptems akyse ir tada taipogi lauks ne kokia baigtis, o gal griūtis. Galų gale, kai kurios stogų konstrukcijos būna labai nepatvarios, tą stogdengys turėtų gerai įvertinti. Kartais gali būti supuvusios gegnės ar kitos namo dalys tiesiog laukti papildomo svorio ir tada jau tikrai įlūžti. Taigi, rizikų visada yra labai daug. Geras stogo dengėjas turi tą žinoti, įvertinti, ir, nors tai ir mažina darbo našumą, stengtis naudotis visomis aukštalipio apsaugos priemonėmis. Tai yra apsauginės virvės, lyną, trosai, šalmas.

Rizika, kad nesumokės

Toliau skaityti „Stogo dengėjai rizikuoja ne tik nuristi”

Lapuočių medienos įvairovė

Nors į Lietuvos lentpjūvės daugiausiai atkeliauja spygliuočių, tačiau taip pat į jas kartais atvažiuoja ir vienas kitas lapuotis. Jo mediena būna sunki, kieta, ilgaamžė ir sunkiau apdirbama. Tuo pasižymi lapuočių mediena. Vėlgi, Europoje ji yra vidutinio kietumo, na o atogrąžų miškuose auganti stebina visišku tvirtumu. Mūsų lentpjūvės netgi yra pritaikytos daugiau minkšto medžio apdirbimui, tad netgi būtų įdomu matyti, kas būtų, jeigu kas nors atvežtų didžiulį tropinį medį su kietu kaip akmuo kamienu, ką tada darytų lentpjūvės darbuotojai.

Mediena Lietuvoje

Medienos gaminiaiLietuvoje auga nemažai lapuočių, nes tam tinkamas klimatas. Tačiau spygliuočių miškus, kuriuose pradeda augti lapuočiai, mes vadiname giriomis ir sakome, kad toks miškas netenka savybių, darosi daug blogesnis, labiau vertiname būtent spygliuočius. O lapuočiai, augantys soduose, miestuose, nėra kertami ir naudojami medienai, nes jų tiesiog nedaug. Visgi vis tiek aptarsime, kokios yra lapuočių, augančių Lietuvoje, rūšys, nes ir jos kartais atvažiuoja į lentpjūvės sandėlius.

Toliau skaityti „Lapuočių medienos įvairovė”

Pasirengimas darbams su mediena

Kai jau turite visą reikiamą įrangą darbams su medžiu, medienos centras turi galvoti apie tai, kokių pasirengimo priemonių dar reikia.

Medienos centras ir dirbtuvės

Kiekvienas dirbantis su mediena, turi turėti savo dirbtuves. Jose turėtų per vidurį būti pagrindinė surinkimo vieta, virš jos galėtų kaboti reguliuojamas apšvietimas. Ši surinkimo vieta gali būti tiesiog stalas. Šalia gali būti vienos kombinuotosios staklės, kitoje pusėje – pjovimo staklės. Šonuose ties sienomis būtų rėžtuvo stovas, išdrožtų kalimo staklės, juostinės pjaustymo staklės, sieninės spintos medienos laikymo vieta, dulkių ištrauktuvas, vieta apdailos darbams, stalas su braižymo lenta, gesintuvas, lentynos įrankiams, papildomi darbastaliai. Tokiose dirbtuvėse medienos centras bus profesionalus ir patogiai viską išdėliojus bus galima produktyviai dirbti.

Sveikatos ir saugos reikalavimai

MedienaŽinoma, tokie darbai yra pavojingi, todėl kiekvienas dirbantis turi pasirūpinti saugumu. Na o juridiniams asmenims tenka dar daugiau įsipareigojimų aprūpinti darbuotojus saugumo priemonėmis. Reikėtų turėti būtinai viską, kas apsaugotų nuo gaisro. Tai būtų ir gesintuvas, ir akmens vata (nedegia) šiltinimas patalpų. Būtina laikytis elektros saugos, negali būti kažkokių atvirų laidų ar jungčių. Medienos apdirbimo vieta gali įsižiebti ir nuo menkos kibirkšties.

Toliau skaityti „Pasirengimas darbams su mediena”

Statome medinį namą

Svajojantiems apie savo būstą aišku, kad mediniai namai kainos ir kokybės atžvilgiu yra parankus lietuviškas variantas. Juk mediena yra mūsų svarbus naudingasis išteklius, o ir jos visa prigimtis mums tokia maloni. Todėlmediniai namai paprastai teikia tikrą malonumą. Ką vertėtų apgalvoti, statant medinį namą?

Medienos tipo pasirinkimas

Kai kalbame apie medienos tipą, tai lyginame ne obelį su beržu, o lyginame klijuotą medieną su rąstais. Pirmiausia pakalbėkime apie rąstus. Jeigu darysite namus su jais, tuomet turėsite žinoti, kad namo sienos džiūstant rąstams visgi šiek tiek nusės, gali net iki 15 centimetrų 2 metrams aukščio tekti toks nusėdimo rodiklis. Tačiau apskritai tai yra laba gera statybinė medžiaga. Ji patraukli, ir ją palyginus paprasta apdirbti, dėl to ji netgi nebus labai brangi. Ji ir atrodys tikrai viliojančiai – tiems, kas ilgisi miško, gamtos, kas nori tikro rąstinio namelio.

Namų kainaO kaip gi klijuota mediena? Daug ką ji atbaido dėl to, kad kaina tokio medinio namo yra kur kas didesnė, tačiau visgi tokia medžiaga turi privalumų. Galima laikyti, kad ji yra patvaresnė. Jos yra puiki paviršiaus kokybė, nes pirma yra atrenkama mediena, išpjaunama tik labai gera, ir tada klijuojama. Taigi, ji bus kokybiškesnė už natūralią medieną. Be to klijuotoje medienoje nebus vidinių įtempimų, tad tokie statiniai, kurių sienos yra iš klijuotos medienos, būna daug stipresni. Kartu jie geriau išlaiko ir visą savo karkasą, formą. Tad norintiems patvaresnio namo, tikrai verta pagalvoti apie klijuotos medienos pasirinkimą.

Dar šiek tiek apie klijuotą medieną

Toliau skaityti „Statome medinį namą”