Kodėl svarbus prostatos vėžio tyrimas?

Prostatos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga, kuria Lietuvos vyrai serga. Tam, kad užkirsti kelią šios ligos padariniams, reikalingas prostatos vėžio tyrimas ir, jei reikia, gydymas. Negalima ignoruoti simptomų, kurie yra būdingi ligai, tačiau reikia būti budriems, nes prostatos vėžiu sergama ir be jokių simptomų.

ProstataTam tikri simptomai leidžia numanyti, kad vyksta prostatos pakitimai. Pavyzdžiui, lytinių organų ir dubens srities skausmas, šlapinimosi sutrikimai, atsiradęs kraujas šlapime ar spermoje ir kt. Vyrai, kurie pastebi bent menkiausius pakitimus susijusius su vyriškais lyties organais, turi kreiptis pas gydytojus išsamesniems tyrimams. Svarbu suprasti, kad net, jei simptomai tokie, kurie įvardinami kaip prostatos vėžio, tai dar nereiškia, kad jums bus nustatyta ši liga. Simptomai gali būti ir kitų ligų požymiai, pavyzdžiui, šlapimo pūslės uždegimas. Bet visais atvejais reikia būtinai apsilankyti pas gydytoją.

Prostatos išvešėjimas su amžiumi progresuojantis pakitimas. Taip nutinka dėl hormoninių pakitimų. Pradinėje stadijoje gali būti skiriami vaistai arba stebėjimas. Tai padeda pristabdyti varginančius požymius ir prostatos išvešėjimą. Jeigu liga progresuoja arba randama vėlesnėse stadijose, tai gydymas skiriamas kitas. Dažniausiai skiriamas chirurginis gydymas. Tam, kad nustatyti ar yra liga ir kokia stadija, skiriami tyrimai.

Toliau skaityti „Kodėl svarbus prostatos vėžio tyrimas?”

Burnos higiena: ką reikia žinoti?

Burnos higienaNors daugelis galvoja, kad burnos higiena tėra grožio procedūra, tačiau taip nėra. Tai – gydymas, kuris yra skirtas nuvalyti dantų akmenis, kurie sukelia įvairias dantų ir dantenų ligas. Žinoma, tai padeda ir atgauti natūralią dantų spalvą, todėl dantys tampa gražesni, tačiau tai nėra pagrindinis privalumas.

Burnos higienos specialistai rekomenduoja burnos higieną atlikti vieną ar du kartus per metus. Šios procedūros atlikimo dažnis priklauso nuo to, kaip greitai kaupiasi dantų apnašos arba, jei yra tam tikros ligos, pavyzdžiui, parodontozė. Norint sužinoti, kas kiek laiko jums reikia lankytis odontologijos kabinete, reikia apsilankyti pas odontologą, kuris jums patars, atsižvelgdamas į jūsų sveikatos būklę ir individualias organizmo savybes.

Šiuo metu yra labai daug odontologijos klinikų, kuriose atliekamas profesionalus higieninis burnos valymas. Sudėtinga užduotimi tampa tinkamos klinikos pasirinkimas. Labai svarbu rinktis ne tik pagal kainą ar vietą, nes maža kaina neturėtų būti rodiklis, tačiau pagal tai, kokie specialistai dirba klinikoje. Galima internete paieškoti atsiliepimų iš buvusių pacientų. Galima tiesiog nueiti ir pasikalbėti, tuomet bus lengviau nuspręsti ar tai tie specialistai ir ta klinika, kurioje norite lankytis.

Toliau skaityti „Burnos higiena: ką reikia žinoti?”

Ką reikia žinoti apie grindjuostes ir duris?

Sakoma, kad namų interjeras turi įtakos mūsų nuotaikai, todėl daugelis stengiasi viską suderinti. Namuose įvairios medines lauko durys derinamos prie namo eksterjero ir interjero. Namų viduje didelis dėmesys skiriamas spalvoms, todėl grindys, grindjuostes, sienos ir grindys derinamos tarpusavyje. Kaip nesuklysti renkantis spalvas?

Namų įrengimasNeabejotinai spalvos mums reiškia labai daug. Jeigu namuose pasirinktos netinkamos spalvos, tai žmonės jaučiasi ne taip gerai ir jiems vis atrodo, kad kažkas ne taip su spalvomis ar daiktais esančiais namuose. Jeigu norite pasirinkti tinkamas spalvas, tai besirenkant randamas didelis pasirinkimas. Daugelis nori padaryti namus išskirtiniais ir renkasi įvairius spalvų variantus, tačiau iš tikrųjų retai kam patiems pavyksta viską gražiai suderinti. Geriausia kreiptis patarimų pas interjero dizainerius arba rinktis taip vadinamus saugius variantus. Kalbant apie sienų spalvas, reikia rinktis šviesias spalvas arba šviesius atspalvius. Renkantis duris ir grindis, reikia teikti pirmenybę natūralios medienos spalvoms, tai bus visos rudos ar raudonmedžio spalvos bei atspalviai. O štai tokia maža detalė, kaip grindjuostės, gali būti arba šviesių spalvų, arba įvairių rudų spalvų bei atspalvių.

Toliau skaityti „Ką reikia žinoti apie grindjuostes ir duris?”

Patarimai sugedus mobiliąjam telefonui

Mobiliųjų telefonų gedimai būna patys įvairiausi, todėl ir remontas atliekamas priklausomai nuo gedimo pobūdžio. Svarbiausia užduotimi tampa surasti patikimą remonto darbus atliekančią įmonę ir būti tikriems, kad efix telefonu remontas bus atliktas ne tik kokybiškai, bet ir greitai. Ką daryti, jei sugedo mobilus telefonas?

EfixGedimai būna patys įvairiausi, tačiau galima išskirti pačius dažniausius. Vienas iš dažniausių – programinės įrangos gedimai, kuomet mobilus telefonas pradeda lėtai veikti ar dažnai sutrinka jo darbas arba jis visai nustoja veikti ir net neįsijungia. Kitas gedimas susijęs su neatsargumu. Tai – mobiliojo telefono ekrano skilimas ar dužimas. Dažniausiai taip nutinka, kai telefonas iškrenta iš rankų ar nuo stalo. Nemažai atvejų pasitaiko dėl kenkėjiškų programų veiklos, kuomet pakenkiama mobiliajam telefonui. Žinoma, pasitaiko ir kitokių gedimų, tačiau šie yra patys dažniausiai. Jeigu jūsų telefonas sugedo ar skilo jo ekranas, tai reikia surasti tinkamą mobiliuosius telefonus tvarkančią įmonę. Reikia žinoti, kad, jeigu turite garantinį gamintojo aptarnavimą, tai jums būtina kreiptis tik į tas mobiliųjų telefonų remonto įmones, kurios nurodytos garantinio aptarnavimo sutartyje. Dėl to reikia kreiptis į parduotuvę, kurioje įsigijote telefoną. Jei garantinio neturite, tai turite teisę kreiptis į bet kurią mobiliųjų telefonų remonto taisyklą, kuri tik jums patinka.

Toliau skaityti „Patarimai sugedus mobiliąjam telefonui”

5 Mitai interjere, kuriuos paneigia įtempiamos lubos

Gražiai įrengtos lubos namuose ar kitoje erdvėje visada yra aktualu. Jų neįmanoma uždengti baldais ar paslėpti atsilupiusių kraštų. Įėjus į patalpą, akis iš karto pastebės ar lubos yra tvarkingos. Taigi, ką daryti, kai jos pastebimai yra nelygios ir prašyte prašosi remonto? Pateiksime kelias idėjas ir pabandysime sugriauti vyraujančius mitus apie lubų interjerą.

1. Mitas. Geriausiai atrodo baltos spalvos lubos.

Ši nuomonė tikriausiai atėjusi iš senesnių laikų, kada populiariausi lubų apdailos būdai buvo dažymas ir tapetavimas. Žmonės bijojo eksperimentuoti, o ne labai ir buvo matę kitokių variantų. Tačiau dabar jau galima pamatyti pavyzdžių ir užsienyje, ir Lietuvoje, kada lubos yra tamsesnės ar ryškios spalvos. Jų raštai gali atkartoti didesnių baldų, esančių patalpoje raštus. Lubos gali būti dekoruotos smulkiais piešiniais viename ar keliuose kampuose. Ant baltų lubų gali būti įvesta, pavyzdžiui, žalios spalvos ornamentai, kurie persipina su patalpoje esančiais žaliais užtiesalais, pagalvėlėmis, šviestuvais ir kitomis detalėmis.

Toliau skaityti „5 Mitai interjere, kuriuos paneigia įtempiamos lubos”