Vaikų odontologas apsilankymą klinikoje pavers smagiu nuotykiu

Baimė lankytis odontologijos klinikoje yra artima ne vienam suaugusiajam, o ką jau kalbėti apie vaikus. Deja, gana dažnais atvejais tėveliai net patys to nesuvokdami tik dar labiau paskatina vaikų baimę, ir apsilankymas odontologijos klinikoje tampa tikra katastrofa. Taip tikrai nenutiks, jei mažasis pacientas bus tinkamai nuteikiamas, o profesionalus vaikų odontologas apsilankymą klinikoje pavers tikru nuotykiu.

Kada svarbu atvesti vaiką į kliniką?

  • Pirmas apsilankymas odontologijos klinikoje rekomenduojamas tada, kai vaikui išdygsta pirmasis dantukas. Vaikų odontologas papasakos, kaip tinkamai rūpintis vaiko dantimis, ir tai galės užkirsti kelią įvairioms rimtoms odontologinėms problemoms;
  • Apsilankymus odontologijos klinikoje rekomenduojama planuoti du kartus per metus, o tuomet, jei pastebimos tam tikros dantų problemos, vizitai turėtų būti dažnesni;
  • Vaikų odontologas gali įvertinti, ar vaikas tinkamai valosi dantis, tad tuomet, jei kyla tam tikrų abejonių, visuomet pravartu pasitarti su specialistu;
  • Jei vaikas skundžiasi diskomfortu burnoje ar dantų skausmu, nedelskite, ir pasirūpinkite kuo skubesniu vizitu.

Apsilankymas klinikoje gali būti ne toks ir baisus

Gana dažnais atvejais tėveliai vaikams sako, kad reikės šiek tiek pakentėti, ar „skaudės tik truputį“. Vis dėlto, bet koks galimas skausmas vaikams kelia tikrai nemažą stresą, tad reikėtų susilaikyti nuo tokių pasakymų. Vaikų odontologas pasirūpins, kad vizitas būtų kiek įmanoma malonesnis: klinikose taikomų metodų gali būti tikrai daug ir įvairių:

  • Vizito metu odontologas gali suskaičiuoti vaiko dantis, papasakoti, kodėl taip svarbu tinkamai prižiūrėti dantis. Specialistai visada skatina vaikų norą skirti pakankamai dėmesio dantų priežiūrai bei juos gydyti;
  • Pirmųjų vizitų metu dažniausiai nėra atliekamos sudėtingos dantų gydymo procedūros – įprastai tai tėra profilaktinė apžiūra, po kurios vaiko baimė lankytis odontologijos klinikoje tampa kur kas mažesnė;
  • Profesionalūs vaikų odontologai informaciją visada stengiasi pateikti kiek įmanoma žaismingiau, todėl vaikas kito vizito gali net laukti;
  • Atlikus tam tikras procedūras odontologai neretai įteikia vaikams dovanų, todėl tai asocijuojasi su tikrai malonia patirtimi.

Toliau skaityti „Vaikų odontologas apsilankymą klinikoje pavers smagiu nuotykiu”

Jautrūs dantys: dažniausios šią problemą sukeliančios priežastys

Jautrūs dantys – tai viena dažniausių odontologinių problemų, dėl kurių tenka kreiptis į specialistus. Šis sutrikimas priverčia pacientus pakoreguoti mitybą: įprastai vengiama karštų bei šaltų maisto produktų bei gėrimų, tad neretai tenka atsisakyti mėgstamų valgių. Priežasčių, kodėl dantys gali tapti jautresni, yra ne taip ir mažai, todėl svarbu jas nustatyti, ir, žinoma, pašalinti. Taigi, kokie veiksniai dažniausiai lemia dantų jautrumą?

Dantų balinimas

Net ir tada, jei balinimui naudojamos saugios odontologų rekomenduotos priemonės, dantų jautrumo ne visada pavyksta išvengti. Tokioje situacijoje rekomenduojama naudoti tam tikras priemones, kurios padeda įveikti dantų jautrumą (vaistinėse ir odontologijos klinikose galite rasti įvairių gelių, dantų pastų, burnos skalavimo skysčių, ir t.t.).

Pernelyg kietas dantų šepetėlis

Dantų šepetėliai gali būti minkšti, vidutinio kietumo arba kieti. Tuo atveju, jei naudojamas pernelyg kietas dantų šepetėlis, anksčiau ar vėliau gali imti kankinti jautrūs dantys, todėl palankiau rinktis minkštą ar vidutinio kietumo šepetėlį. Žinoma, taip pat labai svarbu nepersistengti valant dantis – judesiai turi būti pakankamai švelnūs.

Dantų nudilimas

Jautrūs dantys neretai vargina tuos pacientus, kurie turi įprotį griežti dantimis, nes anksčiau ar vėliau yra pažeidžiami dantų audiniai. Kovoti su dantų griežimu ne visada yra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau įveikti šią problemą tikrai įmanoma. Svarbu žinoti, kad griežimas dantimis įprastai pasireiškia dėl patiriamo streso, todėl būtina ieškoti būdų, kurie padėtų atsipalaiduoti. Jei dantimis griežiama nakties metu, tokiu atveju rekomenduojama rinktis odontologijos klinikoje pagamintas specialias kapas, kurios padės apsaugoti dantis.

Toliau skaityti „Jautrūs dantys: dažniausios šią problemą sukeliančios priežastys”

Kas svarbu renkantis valgomojo baldus?

Valgomojo baldaiValgomasis – vieta, kur susirenka šeima ir draugai. Kartu valgome, dalinamės įspūdžiai ir patarimais bei švenčiame įvairias progas, todėl ši erdvė mums tokia svarbi. Kokie baldai valgomajam tinka labiausiai?

Žinoma, valgomojo kambario pagrindinis baldas – valgomojo stalas. Be jo tikrai neapsieinama nė vienuose namuose. Vieni renkasi didžiulį stalą, kitiems užtenka mažo, o dar kitiems reikia išskleidžiamo, kad prireikus iš nedidelio stalo galima būtų lengvai padaryti didelį. Prieš perkant gerai pagalvokite, kiek žmonių dažniausiai sėdės šalia šio stalo? Ar dažnai turite svečių? Ar mėgstate organizuoti įvairias šventes? O gal jūsų valgomojo zona itin maža? Nuo šių atsakymų priklauso ir tinkamo stalo pasirinkimas.

Labai svarbus yra valgomojo stalo dydis ir kojų padėtis. Jei jau nusprendėte, kokio dydžio stalo jums reiks, tai reikia atsižvelgti ir į stalo kojų padėtį, nes nuo to priklauso ir kaip patogiai galės sėdėti žmonės prie tokio stalo. Kuo arčiau stalo kojos prie stalo išorinės dalies, tuo geriau. Taip pat labai gerai, jei stalo kojos ar koja yra tik stalo viduryje. Taip beveik visi žmonės sėdės patogiai, o ir susėsti galės pakankamai daug žmonių. Tiesa, sėdėjimas priklauso ir nuo kėdžių. Kuo platesnė kėdės sėdimoji dalis, tuo bus mažiau vietos prie stalo. Taigi, planuodami, kiek žmonių sėdės prie valgomojo stalo, atsiminkite, kad ir nuo kėdžių priklauso, kiek vietos užims sėdimosios dalys.

Toliau skaityti „Kas svarbu renkantis valgomojo baldus?”

JAUNIEJI KUFA TEATRO REZIDENTAI PRISTATO SAVO PIRMOJO MIUZIKLO PREMJERĄ SOFIJOS FESTIVALYJE

Liepos 21 – 27 dienomis jaukiame Žemaitijos miestelyje Kuliuose (Plungės raj.) jau trečiąjį kartą vyks unikalaus formato SOFIJOS festivalis. Jo programoje – net 70 dalyvių: jaunų ir brandžių menininkų iš 5 pasaulio šalių, kurie dalyvaus daugiau nei 20-yje renginių, dirbtuvių ir susitikimų.

Kuliuose kultūrinį pėdsaką skulptorių darbais, istorinėmis parodomis, klasikinio ir šiuolaikinio meno renginiais jau palikęs festivalis šiemet miestelyje šurmuliuos trečiąjį kartą. Itin pavykę pirmieji du festivaliai įkvepia tikėti, kad ši graži kultūrinė iniciatyva prigijo ir tampa stipria regioninės kultūros tradicija, garsinančia ne tik Kulius, bet ir visą Plungės rajoną.

Šiemet festivalis vyks net penkiose skirtingose erdvėse: Kulių kultūros centro didžiojoje ir mažojoje salėse, Kulių Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčios parke ir jame esančiame istoriniame XVIII a. kultūros paveldo pastate bei pačioje bažnyčioje. Visą savaitę svetinguose Kuliuose gyvensiantys ir kursiantys festivalio menininkai susitikimų ir dirbtuvių metu bendraus su norinčiais giliau pažinti kūrybos pasaulį.

Sofijos festivalio kulminacija – liepos 26d. penktadienį, 18 val. Kuliuose vyksiantis miuziklas-siuita „Ugnies medžioklė su varovais“, kurį pagal Giedriaus Kuprevičiaus muziką, Sauliaus Šaltenio ir Leonido Jacinevičiaus tekstus „pasimatavo“ nauja jaunų kūrėjų komanda: „Taško teatro“ aktoriai ir Plungės jaunimo simfoninio orkestro muzikantai (vadovai Ieva ir Paulius Lygnugariai). Spektaklio-suitos kompozitorė – Nijolė Sinkevičiūtė, režisierius – Valentinas Masalskis, dailininkė – Renata Valčik.

Toliau skaityti „JAUNIEJI KUFA TEATRO REZIDENTAI PRISTATO SAVO PIRMOJO MIUZIKLO PREMJERĄ SOFIJOS FESTIVALYJE”